Atrax robustus Afdrukken E-mail
De Atrax robustus is een vogelspinachtige die voorkomt in een cirkel van ongeveer 160 - 200 kilometer rond de Australische stad Sydney. In Australië wordt hij meestal aangeduid met de naam ‘Sydney Funnel-web spider (Trechtertunnelspin uit Sydney). De verklaring voor deze naam ligt in de vorm van het web dat deze spin rondom zijn verblijfplaats maakt. Dit web heeft namelijk de vorm van een trechter. In de opening van de trechter is het woongedeelte te vinden.

 

Beschrijving

De lichaamslengte van een mannetje is ongeveer 25 mm, die van een vrouwtje ongeveer 40 mm. Het carapax is glimmend donkerbruin tot zwart van kleur, het abdomen heeft een donkerpaarse tot matzwarte kleur. De spinneretten van deze spin zijn vrij groot. Het mannetje heeft in tegenstelling tot de vogelspinnen op de tweede poot aan beide zijden een tibiaal haak zitten. 

Image
Mannelijke en vrouwelijke Atrax robustus
 

 

Woonomgeving

Image
Atrax robustus in web
De Atrax robustus bouwt zijn hol het liefst in een beetje vochtige en schaduwachtige omgeving. Tussen stenen, stukken hout of boomwortels wordt een hol gegraven waarna er met wit gekleurd spinsel een trechter- of buisvormig web wordt gemaakt. Het hol moet altijd beschut liggen, dus je zal nooit een hol in een grote open ruimte aantreffen. In een gebied waar mensen wonen, kunnen vaak ook holen worden aangetroffen bij de fundering van huizen.

 

Antif

Image
Het melken van een spin
Het antigif is pas beschikbaar sinds 1980, dankzij het werk van Dr. Struan Sutherland en zijn onderzoeksteam. Er zijn van voor die tijd 13 gevallen bekend van een beet met dodelijke afloop. Al 15 jaar werd in Victoria en New South Wales geprobeerd om een antigif te maken. Gedurende die tijd werden bewoners van Sydney gevraagd om gevonden exemplaren van Atrax robustus naar het Reptielen park in Gosford, New South Wales te brengen, waar alle spinnen dankbaar aanvaard werden om op grote schaal gif te kunnen produceren.

Nu is het reptielenpark de enige producent van het gif en er is altijd een grote vraag naar mannelijke Atrax robustus spinnen. Het gif van vrouwtjes is namelijk ongeschikt voor het produceren van het antigif. De lokale bevolking zorgt voor de aanvoer hiervan en help in sommige gevallen ook mee met het verzamelen van het gif. Dit gebeurt door de spinnen te melken.

Als de spin in de dreighouding staat, zijn kleine druppeltjes gif te zien, welke met behulp van een lange glazen pipet verzameld wordt. Het verzamelde gif wordt vervolgens verdund, bevroren en in droog ijs verpakt zodat het afgeleverd kan worden naar het Commonwealth Serum Laboratories, waar er uiteindelijk antigif van gemaakt wordt. Mocht je ooit eens in de buurt komen van het reptielenpark, dan kan je op woensdagmiddag het melken van deze spinnen bijwonen.

 

Verder onderzoek

Nog steeds vindt er in de universiteit van Sydney verder onderzoek plaats naar het gif van de Atrax robustus. Door de dodelijke bestanddelen van het gif te analyseren, hopen ze een nieuwe generatie insecticiden te ontwikkelen die gebruikt kan worden voor de bestrijding van insecten die schadelijk zijn voor land- en tuinbouw.

Een aantal jaar geleden ontdekte prof. Merlin Howden een proteïne in het gif dat alleen voor insecten dodelijk is. Daarna werd uitgevonden hoe de proteïne is opgebouwd en hoe het werkt. Deze proteïne (ook wel peptide genoemd) blokkeert transport kanalen en voorkomt dan dat bepaalde stoffen, welke noodzakelijk zijn voor het leven, de cellen van het insect bereikt. Ondertussen zijn er meerdere peptiden geïdentificeerd, waarvan er enkele alleen effect hebben op insecten en andere weer alleen maar effect hebben op mensen. Door al de proteïnes in kaart te brengen die alleen dodelijk zijn voor insecten, is het in de toekomst misschien mogelijk om de insecten die schadelijk zijn voor land- en tuinbouw op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.

 

 


Joomla Template by Joomlashack