Kleine spin net zo slim Afdrukken E-mail

SpinnenwebKleinere dieren hebben een kleiner zenuwstelsel en zijn dus dommer, tenminste dat zou je verwachten. Maar dat geldt niet voor superkleine spinnetjes, ontdekte een bioloog uit Costa Rica.

Is er een limiet aan hoe klein een spin kan zijn, om toch nog een web te kunnen weven? Dat vroegen de bioloog William Eberhard uit Costa Rica zich af. Hij onderzocht of spinnetjes van vijf miljoenste van een gram net zo goed in staat waren om een web te bouwen als hun grotere soortgenoten. Hij presenteert zijn bevindingen deze week in het tijdschrift Proceedings of Royal Society B.

 

In kleine dieren is alles kleiner. Niet alleen hun lichaam en hun hoofd, maar ook hun zenuwstelsel. Maar doordat de neuronen ook kleiner zijn en dichter op elkaar gepakt zitten, hoeft dit geen consequenties te hebben voor hun gedrag. Ze zouden evenveel moeten kunnen als een groter dier. Er is echter een limiet aan hoe klein de neuronen kunnen worden. De allerkleinste dieren hebben daardoor wel degelijk minder neuronen in hun brein, om ervoor te zorgen dat alles past. Ook maakt hun zenuwstelsel een groter deel uit van hun lichaam, waardoor het onderhouden ervan relatief meer energie kost.

Om te testen of heel kleine spinnetjes daardoor ook minder kunnen, bestudeerde Eberhard de schijnbaar moeilijke taak van een web bouwen. Als een kleine spin hierin meer fouten maakte, of er langer over deed, dan een grotere spin, klopte zijn idee. Maar wat bleek: de kleinste spinnetjes bouwden even netjes en zelfs sneller dan hun grotere soortgenoten. Zelfs bij de allerkleinste spinnen vormt de lichaamsgrootte dus geen beperking voor hun intelligentie. Op dit gebied tenminste.

Bron: Noorderlicht.vpro.nl

 


Joomla Template by Joomlashack