Oma doodt olifantenbaby na geboorte Afdrukken E-mail

ImageIn Dierenpark Amersfoort is de geboorte van een olifantenbaby fataal afgelopen. Het kalf werd vrijwel direct na de geboorte gedood door de moeder van olifantenmoeder Indra.

Olifantenverzorger Marjo Hoedemaker van Dierenpark Amersfoort is er stuk van. Na een draagtijd van 22 maanden door olifant Indra (zie foto), wachtte hij net als iedereen in de dierentuin vol spanning op de geboorte van het babyolifantje. In toerbeurten met collega's sliep hij zelfs in de kraamkamer. Alle bijzonderheden werden in een zwangerschapsdagboek nauwgezet bijgehouden. 

"Vijf weken lang hebben we bij haar gewaakt in afwachting van de geboorte. Dinsdagavond laat was het eindelijk zover, maar de geboorte is dus fataal afgelopen."

Zorgzaamheid overgeslagen in agressie

De zwangere Indra, die acht jaar geleden in het dierenpark is geboren, werd tijdens de bevalling bijgestaan door haar moeder WarWar. "Dat is normaal bij olifanten", aldus Hoedemaker. "Olifantenmoeders en -dochters hebben een zeer sterke band."

Al een maand of twee deelden de aanstaande moeder en de aanstaande oma samen de kraamstal. "Gewoonlijk helpt de grootmoeder haar dochter en stelt ze haar gerust tijdens de bevalling", legt Hoedemaker uit. "Door onverwachte bewegingen van het kalf sloeg de zorgzaamheid van de grootmoeder echter om in agressie. Ze wilde haar dochter beschermen en schopte het jong bij de moeder vandaan, met fatale gevolgen. Moeder Indra greep niet in, want bij olifanten leidt de grootmoeder het geboorteproces."

De geboorte van het kalf en het daarop volgende tragische incident was via een webcam live op internet te volgen, net als een groot deel van de kraamtijd vooraf. Na de fatale gebeurtenis werd de cam uitgeschakeld.

Nog een olifantendrama

In Tel Aviv heeft zich eveneens een olifantendrama afgespeeld. Een enorm olifantmannetje doodde in een vlaag van woede een olifantenwijfje in de dierentuin van de Israëlische stad. De 33-jarige Jossi, zo'n 7 ton zwaar, plette de 46-jarige Atari voor het oog van oppassers en bezoekers tegen een muur, meldde de Israëlische nieuwssite Ynet woensdag.

Jossi, die in 1974 als eerste olifant in de dierentuin van Tel Aviv werd geboren en een van de grootste dierentuinolifanten ter wereld is, werd beschouwd als vreedzaam niet-gewelddadig. Hij is voorlopig in isolatie geplaatst. Atari krijgt spoedig een plekje op de begraafplaats van de dierentuin.

Bron: Planet.nl

 


Joomla Template by Joomlashack