Olifanten herkennen zichzelf in spiegel Afdrukken E-mail

Olifanten kunnen zichzelf herkennen in een spiegel. Dit hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt. Olifanten komen hiermee in dezelfde selecte groep als apen, dolfijnen en mensen.

Tijdens het onderzoek ontdekte men dat een vrouwelijke olifant haar eigen bewegingen in een spiegel bestudeerde. De onderzoekers denken dat uiteindelijk alle zoogdieren die over deze kennis beschikken in de evolutie dicht bij elkaar staan.

Olifant herkent zichzelf in spiegel 

Individu

Het onderzoek is uitgevoerd door het Yerkes National Primate Research Center verbonden aan de Emory University en de Wildlife Conservation Society in New York. Zelfherkenning in een spiegel is waarschijnlijk verbonden met het emphatisch vermogen om gevoelens van anderen te begrijpen. En de mogelijkheid om zichzelf als individu te beschouwen, een karaktertrek die verschillende diersoorten bezitten.

Omdat olifanten in een sociaal complexe structuur leven, ging men er al eerder vanuit dat ze zichzelf in een spiegel zouden kunnen herkennen. “We zien wel vaker complexe structuren zoals zelfbewustzijn bij intelligente dieren”, verklaart onderzoeker Joshua Plotnik. “En bij de olifant helpt het natuurlijk ook dat hij enorme hersenen heeft. Eigenlijk een logische kandidaat voor zelfherkenning”.

Slurf

Tijdens de studie werd gekeken naar drie vrouwelijke olifanten in de Bronx Zoo in New York. In de kooien werden spiegels van bijna twee meter neergezet. De olifanten begonnen direct de eigen bewegingen te controleren, ze stopten hun slurf in hun bek. Iets wat ze normaal gesproken niet bij zichzelf zouden kunnen zien.

“Er is al eerder getest met olifanten en spiegels”, verlaart Plotnik. “Maar toen waren de spiegels relatief klein en werden ze buiten bereik van de olifant gehouden. Nu konden ze de spiegel aanraken, zich er tegenaan schurken en erachter kijken”.

Bron: Planet.nl

 


Joomla Template by Joomlashack