Olifanten rennen langzaam Afdrukken E-mail
Olifant rentEr is lang over gediscussieerd, maar inmiddels staat vast dat olifanten daadwerkelijk kunnen rennen. Ze doen dat alleen in een laag tempo.

Wat voor mensen een stevige looppas is, geldt bij de olifant al als rennen. Bij een tempo van 8 kilometer per uur verandert de olifant van pas, zo ontdekte de wetenschapper John Hutchinson die enkele olifanten met behulp van bewegingsapparatuur onderzocht.

Topsnelheid

Bij 8 kilometer per uur laat de olifant zijn achterpoten omhoogveren en verandert daarmee zijn loopbeweging aanzienlijk, zo ondervond de Britse onderzoeker. De topsnelheid van de olifanten die in de Engelse dierenparken werden bestudeerd lag niet hoger dan 12,6 kilometer per uur, maar dat kan aan hun conditie hebben gelegen, want de Thaise olifanten die Hutchinson onderzocht haalden een tempo van 24 kilometer per uur.

Olifanten houden altijd minimaal een been aan de grond en volgens de menselijke maat geldt dat niet als rennen. De onderzoekers hanteren echter een andere definitie voor dieren die hun poten heel anders gebruiken als ze rennen dan wanneer ze lopen.

Lopend fungeren de poten als palen, rennend werken de poten als een veer, aldus Hutchinson. De wetenschapper gaat in een vervolgonderzoek bekijken of de olifant wellicht meer dan twee looppassen heeft.

Bron: Planet.nl

 


Joomla Template by Joomlashack