Eerste bul voor Ouwehands Dierenpark Afdrukken E-mail

ImageRHENEN - Voor het eerst in het 75 - jarige bestaan heeft Ouwehands Dierenpark een mannelijke olifant. Alle dieren die in de voorgaande jaren op het park leefden, waren vrouwtje en meestal Aziatische olifanten.

 

Na jaren afwezigheid kwamen vorig jaar twee Afrikaanse vrouwtjes - Aja en Duna - naar Rhenen. Gisterochtend arriveerde bul Tooth uit het Engelse West Midlands Safaripark uit de buurt van Birmingham. Tooth werd met een kraanwagen in het perk getakeld (inzetje).

Tooth
Olifantstier Tooth in zijn verblijf. Op de inzet wordt de container met het dier erin in het verblijf getakeld. Foto's: Cord Otting.
 


De veertienjarige Afrikaanse olifant genaamd Tooth heet zo omdat hij - in tegenstelling tot veel soortgenoten - zijn slagtanden nog heeft. Tooth kwam als vierjarig dier naar Engeland. Hij is geboren in het Zuid - Afrikaanse Krugerpark. Het jonge dier weegt nu iets meer dan vier ton. Hij kan bijna nog een keer zo zwaar worden. Ouwehand wil met het dier gaan fokken.

Olifant Tooth heeft er na een lange trip in zijn reiscontainer weinig zin meer in dinsdagochtend. Hij is boos en stampt tegen de wand aan als hij rond tien uur in het olifantenperk van Ouwehands Dierenpark wordt getakeld.
Met de komst van de bul is de olifantenfamilie voorlopig compleet. De vrouwtjes Aja en Duna lijken nog niet door te hebben dat hun toekomstige partner is gearriveerd. Met zijn 4300 kilo is Tooth het zwaarste dier dat ooit in Ouwehand leefde. "En hij wordt nog veel zwaarder", zegt manager dierzaken Dirk Jan van der Kolk. "Een volwassen mannetje kan zeven- tot achtduizend kilo worden."
Tooth - hij wordt 'tand' genoemd omdat hij zijn slagtanden nog heeft - is nog een jonkie. Van der Kolk: "Hij is veertien jaar oud. Afrikaanse olifanten kunnen vijftig tot zestig jaar oud worden. In gevangenschap zelfs nog ouder."
Omdat de kolos heel wat kan verzetten, worden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen voor Tooth zijn splinternieuwe stal kan betreden. Een container zand wordt als contragewicht achter het reisverblijf gezet om te voorkomen dat hij er vandoor gaat.
Dan gaan de deuren open en loopt de bul zijn nieuwe stal in.
"Wat een beest", roept een toeschouwer vol ontzag. Het bijna tweeënhalf meter hoge dier boezemt ontzag in. Direct is duidelijk dat de dikke stalen buizen die het glas van de stal beschermen, er niet voor niets zijn.
Tooth is afkomstig van het West Midland Safari Park nabij het Engelse Birmingham. Van der Kolk: "Ze hadden daar twee bullen. De verzorgers gaan daar bij de dieren in het hok. Tooth werd te gevaarlijk. Hij heeft geprobeerd een verzorger aan te grijpen, vandaar dat hij weg moest."
Verzorger Andy Plumb is samen met Tooth uit Birmingham gekomen. "De reis is goed verlopen. Tooth was relaxed onderweg. Hij kwam bij ons toen hij vier jaar oud was. Hij kwam als wees uit het Zuid-Afrikaanse Krugerpark."
Tooth is volgens Plumb een vrolijk, intelligent beest. "Het is altijd jammer om afscheid te nemen van een dier waar je tien jaar voor hebt gezorgd. Maar ik zie dat hij hier op een mooie plek terechtkomt en dat maakt veel goed." Plumb blijft nog twee dagen in Rhenen om te zien of alles goed gaat en om zijn collega's van Ouwehand van tips te voorzien.
De bul zal zo snel mogelijk bij de twee koeien worden gezet. Van der Kolk: " We willen ze snel aan elkaar laten wennen. Het is de bedoeling om met de dieren te gaan fokken. Dat kan wel even duren, al was het alleen door de draagtijd van 23 maanden. Bovendien moeten de dieren elkaar mogen. Als Aja en Duna Tooth niet zien zitten, kan het wel even duren voordat ze worden gedekt."

Bron: De Gelderlander

 


Joomla Template by Joomlashack