Ook olifanten kunnen geluiden nabootsen Afdrukken E-mail

Olifanten hebben een opvallende overeenkomst met papegaaien: ook de dikhuiden blijken geluiden na te kunnen bootsen.

Imitatie

ImageOlifanten blijken net als bijvoorbeeld bepaalde primaten, zeezoogdieren, vleermuizen of vogels in staat tot imitatie van geluiden. Dat schrijft een groep van internationale wetenschappers in de jongste editie van het wetenschappelijk blad Nature.

 

Vrachtwagen

De onderzoekers zeggen dat olifanten de eerste landzoogdieren zijn bij wie is vastgesteld dat ze naast de primaten (mensen, apen en halfapen) in staat zijn geluiden na te bootsen. In dit geval gaat het om de Afrikaanse olifant Mlaika die geluiden van een rijdende vrachtwagens nadoet en om de Afrikaanse olifant Calimero die in een Zwitserse dierentuin de geluiden van twee Aziatische soortgenoten imiteert.

Tsjilpen

Mlaika (10) leeft als wees in semi-gevangschap in het Nationale Park Tsavo in Kenia. Zij kan geregeld de geluiden horen van de weg tussen Nairobi en Mombassa, geluiden die ze intussen feilloos nabootst. Bij Calimero (23) is vastgesteld dat hij de voor Aziatische olifanten typische tsjilpende geluiden intussen nagenoeg volledig heeft overgenomen.

Bron: RTL Nieuws
 


Joomla Template by Joomlashack