Wetenswaardigheden Afdrukken E-mail

Olifanten hebben een matig gezichtsvermogen. Maar een goed gehoor.

De meeste olifanten zijn 'rechtshandig' ze gebruiken vooral hun rechterslagtand.

Olifanten hebben een prima geheugen, hun hersenen groeien een leven lang door. Ze staan bekend om hun geweldige herinneringsvermogen. Toch bezitten ze in feite maar kleine en eenvoudige hersenen.

Olifanten zijn grootverbruikers: elke dag hebben ze 150 tot 200 kilo groenvoer nodig. Met hun kiezen als molenstenen kauwen ze het merg uit vezelige stengels en vermalen ze harde takken. Toch komt veel van wat ze eten later weer onverteerd uit hun grote grijze lijf. Dat zou je niet verwachten.

Een volwassen olifant heeft dan ook weinig tijd om te slapen of andere dingen te doen. Hij is minimaal zestien uur per etmaal bezig met eten.

Waar olifanten zijn, is meestal ook het sneeuwwitte koereigertje te vinden. Hij jaagt op insekten en andere kleine dieren die voor de verpletterende olifantenpoeten wegvluchten. De koereigers haalt parasieten uit de huid van de olifant

De stieren zijn op hun twaalfde jaar geslachtsrijp. Ze zijn theoretisch in staat om te paren en een koe te bevruchten. Maar in de praktijk moeten ze nog jaren wachten voor ze daartoe de kans krijgen, want de oudere stieren hebben altijd voorrang.

Volwassen olifantenstieren leiden een totaal ander leven dan de koeien en hun jongen. Tussen de mannen bestaat veel minder solidariteit en genegenheid.

Als jonge stieren de kudde verlaten voegen ze zich meestal bij een stel andere jonge mannen. Een groepje van om en nabij de 4 olifanten. De musth, een soort periodieke ongesteldheid, maakt de stieren heel agressief.

 


Joomla Template by Joomlashack